Online leeromgeving

Sinds het najaar van 2022 bieden wij onze ISQua geaccrediteerde opleiding tot Qualicor Europe auditor als blended learning programma aan. Door de combinatie van onze nieuwe online leeromgeving Mijn Qualicor, een online kick-off meeting, een fysieke bijeenkomst, het uitvoeren van een oefentracer bij een aangesloten zorgorganisatie en deelname als aspirant-auditor aan een externe audit, doen de kandidaat-auditoren theoretische kennis en praktische ervaring op. Dit zorgt voor een optimale leeromgeving waar voldoende ruimte en kennis wordt geboden om met vertrouwen de rol als auditor op te pakken.

Onze rol is veranderd.

“De vernieuwde aanpak zorgt ervoor dat alle kandidaat-auditoren op hetzelfde niveau aan de opleiding beginnen, zodat wij direct kunnen werken met het individuele leerproces om de kennis vanuit de bedoeling (de ‘why’) toe te passen. Onze rol als trainer is dan ook echt veranderd”, vertelt Ria van Mierlo.

Klik om afbeelding te downloaden

Met elkaar in gesprek gaan.

"Tijdens de online kick-off meeting leggen wij de leeromgeving uit. Hoe kunnen zij deelopdrachten als zelfstudie gebruiken om zich in eigen tempo de inhoud eigen te maken en voor te bereiden op de groepsbijeenkomst? Tijdens deze bijeenkomst gaan de kandidaat-auditoren in subgroepen aan de slag met de theorie en deelopdrachten. Door met elkaar het gesprek aan te gaan, verdiepen zij zich verder in de inhoud en relateren zij deze aan hun eigen praktijkervaringen en die van de anderen. Het is mooi om te zien hoe deze kruisbestuiving leidt tot verdieping en het eigen maken van het aangeboden materiaal in de nieuwe rol van auditor. Wij, als trainers, stellen verdiepingsvragen en leggen in de plenaire terugkoppeling de link tussen de opgedane ervaring naar de theorie in onze bibliotheek.

Toolbox van theorie en praktijk.

‘s Middags bereiden de kandidaat-auditoren in duo’s een oefentracer voor die zij in het praktijkdeel zelf gaan uitvoeren in een zorgorganisatie. De focus in de voorbereiding ligt bij de bedoeling van een criterium: ‘Wat wil je weten óf zien en hoe benader je dit op waarderende wijze?’ en ‘Hoe sluit je aan op het referentiekader van de auditee?’. Tijdens de oefentracer loopt mijn collega Dimitri of ik mee en nemen wij regelmatig een ‘time-out’ om reflectie te geven en de leervragen te formuleren. Zo ontwikkelen wij met elkaar een toolbox van theorie en praktijk die de kandidaat-auditoren meenemen naar de laatste stap in de opleiding: als aspirant-auditor mee op je eerste audit!”


Ria van Mierlo geeft deze training samen met collega Dimitri Dewaele.
©foto: Nadia ten Wolde Photography