Carla Veldkamp en Claudine Coenen, CWZ

CWZ heeft zich als eerste ziekenhuis in Nederland door Qualicor Europe in een pilot laten toetsen en certificeren op informatieveiligheid, als integraal onderdeel van de reguliere kwaliteitsaccreditatie. Carla Veldkamp, manager kwaliteit en verbeteren, en Claudine Coenen, functionaris gegevensbescherming en information security officer, zijn trots op de gezamenlijke aanpak en resultaten en vertellen graag meer over het certificeringstraject.

Snelweg van kwaliteit.

12 juni 2023

Claudine vertelt: “Informatieveiligheid is in CWZ een normaal maar belangrijk onderdeel van ons werk. De snelweg van kwaliteit lag er al, alleen het informatieveilig verkeer moest nog invoegen. Samen met het managementteam is bepaald welke risico’s wij willen afdichten."

Klik om afbeelding te downloaden

Betere bewustwording opbouwen.

Claudine: "Een hoog risico vraagt andere beheersmaatregelen. Om in kaart brengen hoe goed wij dit doen, wilden wij ons zelf graag laten toetsen op informatieveiligheid. Qualicor kwam toen net met een audit voor informatieveiligheid, geïntegreerd met de kwaliteitsaudit en uitgevoerd door vakgenoten uit andere ziekenhuizen.”

“De certificering voor informatiebeveiliging past naadloos bij onze visie en kwaliteitskernthema’s”, vult Carla aan. “Informatieveiligheid is al een integraal onderdeel van ons kwaliteitsmanagementsysteem en gaat hand in hand met patiëntveiligheid. Door dit steeds samen te bekijken kun je een betere bewustwording opbouwen bij medewerkers over hoe zij zelf in hun dagelijks werk kunnen zorgen voor kwaliteit en veiligheid. Ook was het voor ons belangrijk dat het tegelijk kon met de overbruggingsaudit voor CWZ, om medewerkers zo min mogelijk te belasten."

"Het draait steeds vaker ook om digitale zorg".

 

Carla vervolgt haar verhaal: "Bovendien draait het tegenwoordig in de zorg niet meer alleen fysiek om de handen aan het bed van de patiënt, maar steeds vaker ook om digitale zorg. Zoals een beeldbelafspraak van een patiënt met zijn arts om bijvoorbeeld een uitslag te bespreken over metingen die de patiënt thuis doet en via een thuismonitoring app doorgeeft aan het ziekenhuis. De arts moet erop kunnen vertrouwen dat deze waarden kloppen om de patiënt de juiste zorg op de juiste plek te kunnen geven, en de patiënt dat niemand zomaar met zijn gegevens meekijkt of meeluistert tijdens het beeldbelgesprek met de arts."

Claudine: “Juist door digitale zorg is informatieveiligheid voor ons én patiënten nog eens extra belangrijk. Externe toetsing is daarbij onmisbaar, want dan kijken andere deskundigen met een scherpe blik mee of bepaalde onderdelen toch misschien anders zouden moeten of kunnen zodat de zorg nog veiliger is.” Carla: “CWZ investeert veel in digitale zorg. Dat doen we niet alleen zelf, maar ook met zes andere topklinische Santeon-ziekenhuizen. Het is heel fijn dat de audit zo positief is beoordeeld. Dat laat zien dat we goed bezig zijn in CWZ en effectief samenwerken met Qualicor. We zijn dan ook erg trots op onze aanpak en resultaten, waarvoor we in een persoonlijk gesprek met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mooie complimenten hebben gekregen."

Meerdere invalshoeken.

Ellen Joan van Vliet: “Ook wij kijken terug op een zeer succesvolle en bijzondere toetsing van de volledige audit in CWZ. Wij hebben de kwaliteit in CWZ vanuit meerdere invalshoeken getoetst. Zo hebben wij onder andere gekeken hoe CWZ de informatiebeveiliging, persoonsgerichtheid en het veiligheidsmanagementsysteem tijdens de dagelijkse zorg organiseert. Dat vraagt veilig omgaan met zorgvragers, hun naasten, de collega’s, de specifieke apparatuur en tegenwoordig steeds meer informatie! De CWZ-collega’s hebben met trots aan ons laten zien hoe zij dit iedere dag doen. Daarin blinken zij uit in persoonlijke en waardevolle zorg!”

CWZ is een topklinisch ziekenhuis voor Nijmegen en omgeving. ©foto: CWZ.