Joke Boonstra, lid Raad van Bestuur, Erasmus MC

Steeds beter worden: dat wil Erasmus MC. Om de eigen verbeterkracht te vergroten, heeft het universitair medisch centrum zich ingezet voor een primeur. Als eerste zorgorganisatie in Nederland heeft het zich door Qualicor Europe in een pilotaudit laten toetsen op het vermogen om continu te verbeteren.

Steeds beter worden.

16 oktober 2020

Erasmus MC laat periodiek de kwaliteit en veiligheid van zorg toetsen door Qualicor Europe. In oktober 2020 stond de accreditatieaudit gepland. Vanwege de COVID-19-pandemie is deze toetsing een jaar uitgesteld. Dat bood de kans om samen een pilotaudit uit te werken. Prof. dr. Mieke Hazes, directeur Kwaliteit en Patiëntenzorg en reumatoloog: “Ondanks de druk van de pandemie, wilden wij zelf graag getoetst worden. Maar dan wel op vernieuwende wijze. De pilotaudit moest bijdragen aan steeds beter worden.”

Gelijkwaardige partners.

Lid Raad van Bestuur van het Erasmus MC dr. Joke Boonstra: “We hebben deze audit echt samen ontwikkeld. Het was een oefening, voor ons beiden. We kijken met een goed gevoel vooruit: Qualicor Europe heeft ons ruimte, houvast en vertrouwen gegeven op een manier die aansluit bij de dagelijkse praktijk. Dat geeft veel energie in de organisatie.”

©foto: Erasmus MC

Klik om afbeelding te downloaden

"Toetsen in de geest van de norm".

 

Samen met Qualicor Europe is een auditprogramma opgesteld met een aantal specifieke themablokken die relevant zijn voor verbeterkracht. De auditoren hebben deze getoetst aan de hand van het internationale, wetenschappelijk onderbouwde Qmentum Global-normenkader waar Qualicor Europe mee werkt. De audit gebeurde niet naar de letter, maar naar de geest van de norm. CEO van Qualicor Europe dr. Ellen Joan van Vliet: “Dat noemen we ‘waarderend auditen’. De auditoren observeren vanuit het positieve gesprek de verbeterkracht van de organisatie.”

Ondanks de druk van de coronacrisis, wilden ook de Intensive Care en de afdeling Infectiepreventie deelnemen aan de pilot. Hazes: “Juist voor deze afdelingen is het belangrijk om in beeld te krijgen hoe ze presteren onder druk en hoe flexibel ze zijn. We zijn blij dat dit in overleg in de audit kon worden opgenomen."

 

Erasmus MC is een academisch ziekenhuis in Rotterdam. ©foto: Erasmus MC.

 

Boswandeling: in gesprek met Joke Boonstra.

20 oktober 2020

"Iedere zorgprofessional is intrinsiek gemotiveerd om iedere dag weer kwaliteit te leveren." Tijdens de wandeling vertelt Joke Boonstra, lid RvB Erasmus MC, dat ze het belangrijk vindt om toe te werken naar een accreditatiesysteem dat daarbij past.