Sandra Rüttchen, Nadette van Buul en Jesseca Bakker, Instituut Verbeeten

Instituut Verbeeten is een gespecialiseerd oncologisch behandelcentrum voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde van West- tot Noordoost-Brabant. Zij hebben persoonsgerichte zorg vorm gegeven in hun organisatie en betrekken familie en naasten bij alle fasen van de zorgverlening.

Sandra Rüttchen, beleidsadviseur Kwaliteit en Veiligheid, en adviseurs patiënten-communicatie Nadette van Buul en Jesseca Bakker lichten graag toe hoe zij dit doen.

Persoonsgerichte zorg.

11 juli 2024

Sandra Rüttchen: “Het begint met een hoge betrokkenheid bij iedere  patiënt van alle medewerkers. Wij zijn voortdurend bezig met het verbeteren van de zorg die wij onze patiënten bieden en zijn daarom altijd op zoek naar feedback."

Klik om afbeelding te downloaden

Zorg en informatie op maat.

"De ervaringen van onze patiënten worden continu gemeten via een patiëntteveredenheidsenquête. Wij maken gebruik van een realtime elektronisch verbeterdashboard. Dat levert stuurinformatie op. Daarnaast hebben wij een zeer betrokken cliëntenraad. Bij alles wat wij doen vragen wij ons af of het een verbetering is voor de patiënt. En wij betrekken waar het kan en zoveel mogelijk ook de naasten bij de zorg. De begeleiding vanuit Qualicor hierbij is heel prettig. En de audit, die in een open sfeer is verlopen, is dan de erkenning dat het klopt.”, aldus Sandra Rüttchen.

Nadette van Buul: “De enquête onder patiënten levert altijd een grote respons op, wij scoren hoog op alle onderdelen. Ons uitgangspunt is hoe je zelf wilt worden behandeld. De patiënten ervaren een fijne, huiselijke en veilige omgeving en geen wachttijd. Dat bereiken wij met elkaar. Alle disciplines werken samen voor de patiënt en deze staat in het hele zorgtraject centraal. Dat begint al met het multidisciplinaire overleg in het ziekenhuis, waar ook de radiotherapeut-oncologen bij aansluiten.

Jesseca Bakker: “Het is een lange en intensieve behandeling die patiënten bij ons krijgen. Zorg op maat betekent dat wij zoveel mogelijk aansluiten bij het leven van de patiënt. Wij proberen bijvoorbeeld zoveel mogelijk rekening te houden met het moment van de dag waarop hij/zij het liefst wil worden behandeld. Ook investeren wij in duidelijke patiëntinformatie, zoals folders en infographics. Op dit moment werken wij aan een voorlichtingsfilm over de behandelroute van radiotherapie. Hiermee nemen wij vooraf al vragen bij patiënten weg. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten en zijn ze minder angstig. De arts hoeft deze informatie dan niet te geven en kan meer informatie op maat aan de patiënt geven.”

Leren van externe audit en begeleiding .

Nadette van Buul vult aan: “Goede voorlichting en eerlijke informatie zorgen voor een goed voorbereide patiënt. Als een patiënt weet wat hij of zij kan verwachten helpt dat om met (meer) vertrouwen naar een afspraak te komen. Dat komt de behandeling ten goede. Er is een laagdrempelige infotheek in Tilburg, waar patiënten de eerste keer komen. De behandeling zelf is door de verschillende locaties dichtbij de woonplaats. In Tilburg zijn vrijwilligers aanwezig in de wachtruimte, voor een kopje koffie en een praatje.”

Jesseca Bakker vervolgt: “Het houdt voor ons niet op bij de formele zorg. Samen met Stichting de Lotgenoten organiseren wij elk jaar een verwendag in Safaripark de Beekse Bergen. De bedoeling is om gezinnen van patiënten uit de hele regio te ontzorgen. Gewoon een dag ontspannen en genieten met elkaar. Zij zien dan ook dat anderen in een vergelijkbare situatie zitten en dat contact onderling is heel waardevol. Wij organiseren elke keer iets speciaals, bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bij de nijlpaarden. Het geeft veel voldoening om daaraan bij te dragen.”

Nadette van Buul sluit af: “In 2023 hebben wij samen met het IPSO centrum in Waalwijk en het ETZ voor patiënten en hun naasten een informatieavond georganiseerd. Wij vinden de samenwerking met de IPSO centra belangrijk want zij bieden patiënten en hun naasten  een warme, gastvrije plek voor activiteiten, lotgenotencontact en ondersteuning tijdens en na de behandeling. Voor onze eigen zorg voeren wij interne patiënttracers uit, die heel waardevol zijn. De audit door Qualicor was leuk en leerzaam. Het waarderende aspect en de externe bevindingen houden je scherp om continu te blijven verbeteren.”